"Tussen slapen en ontwaken kunnen briljante ideeën ontstaan"  

FB IMG 1621008990626

Montmartre interviewt verschillende kunstenaars om ze in de spotlights te zetten in coronatijd. Vandaag in beeld: Annie Sturing, eigenaresse van ANNIGJE tassen en MI&ANN Art Jeans, onderdeel van Micksart Collectief
Foto door: Barend Houtsmuller

 

Hoe gaat het in coronatijden? 

Ik, eigenlijk wij, zijn druk bezig met van alles. Ik heb mijn tassen en samen met Erik Knegt, mijn creatieve maatje hebben we ons MI&ANN label met Art jasjes en we zijn druk met plannen voor MicksArt Collectief. 

IMG 2323Erik verzamelt kunstenaars uit binnen en buitenland. Hij organiseert achtweekse exposities bij MicksArt Collectief. We hebben doorlopend bijzonder werk van tussen de 30 en 40 kunstenaars in onze galerie. Ook mijn atelier is aan het verhuizen naar de galerie. Door corona is het fijner om in een grotere ruimte klanten te ontvangen. Ondertussen zijn we ook dealer geworden van Borowski, Orrefors en Kosta Boda. We zijn blij dat deze prachtige glasobjecten nu bij ons verkrijgbaar zijn. Het zijn eyecatchers en collectors items. We zijn een tijd dicht geweest, maar we merken nu dat mensen ons weer weten te vinden. Normaal geef ik ook de workshop: ´Customize your own bag´. Deelname kan bij individuele inschrijving of voor een groep. Deelnemers bepalen dan het leer, de kleur, de grootte en indeling van een tas. Het is vooral een leuke dag, met een hapje en drankje erbij. Aansluitend op de workshop neem ik van iedereen een pakketje mee en zet de tas professioneel in elkaar. Zodra het weer kan krijgt dit een vervolg. 1 op 1 kan er gelukkig al wel weer een afspraak gemaakt worden. zon1

Wat is jouw ervaring met Montmartre? 

Ik ben 6 of 7 keer op Montmartre geweest. Toen ik net met mijn tassen begon, vroeg ik me af welke kunstmarkten leuk zouden zijn. Uiteindelijk heb ik me bij jullie aangemeld en voelde me meteen welkom. De eerste 2 jaar heb ik geen tas verkocht. Ik dacht toen de derde keer, ik probeer het nog één keer. Ineens verkocht ik 6 tassen. Dan hoorde ik mensen zeggen: "ik heb je veurig joar ook wel zain hoor". Mensen keken toch eerst kat uit de boom. Het is altijd een feest om op Montmartre te staan en nu ook qua verkoop goed te doen.  

Sta je veel op andere kunstmarkten?

Zo'n 20 kunstmarkten in het jaar. Samen met Erik en Het Goed organiseren we elke eerste zaterdag van maart een overdekte kunstmarkt bij Het Goed in Emmen: KunstiGoed! We zijn goede buren en vinden het mooi om samen iets te organiseren. Dit jaar is ons kunstfeest niet doorgegaan. Vorig jaar merkten we al aan de bezoekersaantallen dat corona speelde.   

IMG 20210128 220106Klopt het dat je bent begonnen met je tassen door een droom die je had?  

Klopt, ik droomde over een tas. Ik zou op vakantie, maar die ging niet door. Ik werd wakker en er zat een tas in mijn hoofd. Ik had nooit iets met tassen, maar het zat in mijn hoofd. Na 3 weken had ik een industriële naaimachine en leer gekocht. Daar heb ik mijn eerste tas mee gemaakt. Sindsdien weet ik dat ik tussen slapen en ontwaken briljante ideeën kunnen ontstaan. Het maken van tassen heb ik mezelf aangeleerd. Ik naaide al heel veel kleding toen ik die tassen ging maken. Ik heb wel een eendaagse cursus geregeld voor een aantal specifieke dingen. Ik vind het fijn dat ik mijn eigen gang kan gaan. Het lukt mij altijd om wat ik in mijn hoofd heb ook technisch uit te voeren. 

Waar ben je het meest trots op in je werk?  

Ik ben trots op de ontwikkeling. Mijn eerste tassen waren leuk, maar ik zou ze nu niet meer maken. Ik ben heel blij met de samenwerking met Erik nu en met ons nieuwe label met jasjes. De manier waarop wij werken is dat we zien wat op ons pad komt. Go with the flow! Zo hebben we ook meegedaan met de Diversity Fashion week in Amsterdam. Hier lopen verschillende modellen in allerlei kleuren en vormen, dik, dun, één been, het maakt niet uit hoe je eruitziet. ‘In diversity we stand strong’. Daar kan ik mij helemaal in vinden! Wij hebben meegedaan met ANNIGJE en MI&ANN. Het mooie is dat er altijd weer andere initiatieven uit voorkomen. We organiseerden bijvoorbeeld een show in Emmen, 'Get in the mix', waar verschillende designers aan meewerkten.  

Werken jullie veel samen met jonge kunstenaars?  IMG 2285

MicksArt Collectief doet nu samen met studenten van de Minerva een project. Dat is een hele leuke verbinding. Tegelijk zijn we ook een sociale onderneming. We hebben ook stageplekken voor mensen die hier willen werken, bijvoorbeeld van de praktijkschool of voor een taalstage. Kunstenaars kunnen ook ruimtes reserveren om een workshop te geven bijvoorbeeld. Zodra het weer kan wordt hier een planning voor gemaakt.  

Wat zijn je wensen voor de toekomst?   

Wat we heel graag willen is dat we weer een echte opening van exposities kunnen doen. We zijn gewend dat er tussen de 200 en 300 mensen naar de opening komen. De afgelopen keren hebben we de expositie online geopend, maar er gaat niets boven een opening met kunstenaars en enthousiaste bezoekers. We zijn blij dat bezoekers nu weer naar binnen mogen zonder afspraak. Met 850 m2 aan kunst hebben we heel veel ruimte om te genieten. 

Ook meewerken aan een interview? Mail ons dan